Waarom je een stabiele bloedsuikerspiegel wil hebben

Waarom je een stabiele bloedsuikerspiegel wil hebben

5 november 2022  •  6 minuten

Ken je dat, dat je opeens honger hebt en gewoon moet eten? Je hebt een knorrende maag, je bent rillerig en je merkt aan je humeur dat je chagrijnig (hangry) begint te worden. In jouw gedachten is op dit moment alleen maar ruimte voor eten, eten en nog eens eten en wel NU!

Als dit je bekend voorkomt, dan heb je wellicht al één of meerdere keren ervaren dat dit gevoel niet altijd helpt om de meest gezonde keuzes te maken. Vermoedelijk trek je op zo’n moment de koelkast, voorraadkast of chips-lade open en grijp je naar het eerste wat je tegenkomt.

Achteraf heb je spijt dat je je zo hebt laten gaan.

Herken je dit?

Die onbedwingbare honger, die direct verzadigd moet worden heeft te maken met een schommelende bloedsuikerspiegel. Wat je daarom in ieder geval moet weten is dat je niet zwak bent wanneer je te buiten bent gegaan aan iets waar je achteraf spijt van hebt.

Honger wint namelijk altijd en dat heeft puur met je hormonen te maken en niet met wilskracht.

Die hormonen reageren op wat je eet. Dat geldt voor alle hormonen in je lichaam, maar met name insuline is hier erg gevoelig voor.

Zodra je koolhydraten - in welke vorm dan ook - eet, stijgt de glucose in je bloed, waarop je lichaam automatisch reageert met de aanmaak van insuline om de glucose weer naar beneden te krijgen.

Het moment dat insuline je glucose zo ongeveer halverwege een acceptabel niveau naar beneden heeft gebracht, is het moment dat jouw behoefte aan eten weer toeneemt.

Vervolgens ga je weer eten en krijg je weer hetzelfde effect als je insuline daalt.

Het gevolg van deze oneindige loop is dat je met een “energieoverschot” blijft zitten omdat telkens de glucose niet volledig naar beneden is gebracht.

En wat gebeurt er met een energieoverschot? Dat wordt omgezet in vet. Je lichaam bewaart dit voor later, wanneer er een energietekort zal zijn.

Je zou dus kunnen stellen dat een schommelende bloedsuikerspiegel ervoor zorgt dat zo ontzettend veel mensen worstelen met overgewicht.

Ze raken immers niet van hun energieoverschot af.

Door de koolhydraten in je dieet te verminderen, zullen er minder pieken in je bloedsuikerspiegel plaatsvinden en verminder je ook de noodzaak voor je lichaam om meer insuline aan te maken.

Als er geen tot weinig insuline aangemaakt hoef te worden blijf je niet zo gauw met een energieoverschot zitten en kun jij je gewicht beter onder controle houden.

Naast het feit dat je je gewicht veel beter kunt managen, zijn er nog meer voordelen te benoemen van een stabiele bloedsuikerspiegel:

  1. Je hebt meer energie; geen suikerdipjes meer in de middag
  2. Je hebt een scherpere focus en je geheugen zal verbeteren
  3. Je krijgt een betere huid; eczeem en acne verdwijnt
  4. Je hebt niet langer last van schreeuwende honger en cravings

Dit zijn veel voorkomende klachten die verdwijnen wanneer jouw bloedsuikerspiegel weer stabiel wordt.

Het gaat echter nog veel verder dan dat!

Wanneer je niet uit de oneindige loop van het aanmaken van insuline komt, zal je lichaam op een gegeven moment niet meer weten wat het met al die insuline moet doen.

Het gevolg hiervan is, is dat jouw lichaam insulineresistent wordt.

Zodra het lichaam insulineresistent is, wordt direct het risico op Diabetes Type 2 verhoogd.

Er zijn echter, naast Diabetes Type 2, ongelooflijk veel gezondheidsklachten die niet zozeer in relatie worden gebracht met insulineresistentie, maar er wél mee te maken hebben.

Voorbeelden hiervan zijn: hoge bloeddruk, hart- en vaatziekten, ontstekingen in het lichaam, auto-immuunziekten, darmproblemen (ziekte van Crohn, PDS) en PCOS.

Wat kun je doen om je bloedsuikerspiegel stabiel te houden en daarmee insulineresistentie te voorkomen?

Het meest belangrijke wat je kunt doen en wat ook de grootste impact zal hebben, is om alle voeding met geraffineerde suikers en plantaardige oliën te schrappen uit je dieet.

Dit betekent vrijwel direct dat je met pure ingrediënten gaat koken, want alle pakjes en zakjes bevatten vaak veel suiker.

Alle gele oliën in de doorzichtige plastic flessen laat je ook staan. Kies eerder voor roomboter, kokosolie, ghee en olijfolie.

Maak er daarnaast een gewoonte van dat, als je iets koopt, je zowel de ingrediëntenlijst als de voedingswaarden checkt.

Een lange lijst met ingrediënten is meestal geen goed teken.

Check bij de voedingswaarden de koolhydraten. Ikzelf probeer altijd de koolhydraten tot max 10 per 100 gram te houden. Als je ketogeen eet, is een goede leidraad om ongeveer 5 koolhydraten per 100 gram aan te houden.

Naast voeding zijn er nog meer dingen om insulineresistentie tegen te gaan

Alhoewel voeding het meest belangrijke is, is het ook heel erg belangrijk dat je actief blijft. Je hoeft niet per se elke dag aan de gewichten te hangen, maar zorg wel dat je elke dag minimaal een half uur beweging krijgt.

Daarnaast is voldoende ontspanning en een goede nachtrust echt cruciaal voor optimale gezondheid. Wanneer we stress hebben en slecht slapen, wordt de aanmaak van het stresshormoon cortisol verhoogd en dat zorgt automatisch voor een stijging van je bloedsuikerspiegel. En dat is nou net niet wat je wil.

Slaap en ontspanning is daarom heel belangrijk!

Dus voeding, bewegen, ontspanning en een goede nachtrust zijn belangrijk voor een stabiele bloedsuikerspiegel en daarmee jouw algehele gezondheid.

Als je beseft dat veel gezondheidsproblemen beginnen met een schommelende bloedsuikerspiegel, dan zet het je wel even aan het denken. Voor mij geldt dat in ieder geval wel! Hoe is dat voor jou?

Geschreven door: Bianca van de Stadt - schrijftser van het boek: Zei er iemand kaas?
Volg Bianca op Instagram: @biancavdstadt